1Tévhit: A Down-szindróma egy ritka genetikai rendellenesség.
Tény: A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló genetikai rendellenesség, minden 700. újszülöttett érint. Magyarországon évente 100 csecsemő jön a világra ezzel a tünetegyüttessel.
2Tévhit: A Down-szindrómás emberek életkilátása meglehetősen rövid.
Tény: Az utóbbi évtizedekben a Down-szindrómások életkilátásai lényegesen nőttek az orvostudomány fejlődésének köszönhetően. Elérhető életkoruk közelíti az átlagemberekét.
3Tévhit: Főleg idősebb szülőknek születik Down-szindrómás gyermeke.
Tény: A legtöbb Down-szindrómás csecsemő 35 évnél fiatalabb anyukáknak született, csupán azért, mert a fiatalabb nőknek több gyermeket hoznak a világra.
4Tévhit: A Down-szindrómásoknak komoly értelmi elmaradásuk van.
Tény: A legtöbb Down-szindrómás embernek valóban van valamilyen fokú értelmi elmaradása, de a megfelelő családi háttérnek és a korai fejlesztésnek köszönhetően egyre enyhébb az értelmi képességekbeli elmaradás, mely az enyhétől a súlyosabbig terjedhet. A megfelelően biztosított oktatásbeli integráció nagyban segíti ezeknek a gyermekeknek az értelmi fejlődését, nem beszélve az ép gyermekekre gyakorolt pozitív hatással.
5Tévhit: A legtöbb Down-szindrómás intézetben nő fel.
Tény: A Down-szindrómás gyermek fejlődésének első lépcsőfoka, hogy szerető család vegye körül, és családi környezetben nőjön fel. Az intézetben felnőtt gyermekek kilátásai és képességei lényegesen elmaradnak a családban felnőtt Down-szindrómás gyermekekétől. Statisztikai adatok azt mutatják, hogy egyre kevesebb gyermek kényszerül intézetbe, többségük szerető családi környezetben nő fel.
6Tévhit: A családok nem kapnak segítséget Down-szindrómás gyermekük neveléséhez.
Tény: Több civil szervezet működik országszerte, melyek egyik fő célja a segítségnyújtás a családoknak. A Down Dada szolgálatnak köszönhetően már közvetlenül a születés után rendelkezésre állnak olyan önkéntes szülőpárok, akik maguk is Down-szindrómás gyermeket nevelnek.
7Tévhit: A Down-szindrómás emberek mindig boldogok, mosolygósak.
Tény: A Down-szindrómás embereknek éppolyan érzéseik vannak, mint bármelyik másik embernek. Szocializációs képességeik nagyon jók, igazi társasági emberek.
8Tévhit: A Down-szindróma betegség.
Tény: A Down-szindróma egy életkörülmény, egy életállapot, mely már a fogantatás pillanatától fennáll. Nem gyógyítható a jelenlegi kutatások szerint, nem szednek gyógyszert arra, hogy ne legyen Down-szindrómások, ebből kifolyólag nem is tekinthető betegségnek.
9Tévhit: A Down-szindrómás gyermek születése szétrombolja a párkapcsolatot.
Tény: A Down-szindrómás gyermek érkezése váratlan helyzet a családoknak, sokként élik meg a szülők, azonban nagyon hamar rádöbbennek arra, hogy ennek a kisgyermeknek is ugyanolyan szükségletei vannak, mint bármelyik másiknak. A Down-szindrómás gyermek érkezése inkább összekovácsolja, erősebbé teszi a családon belüli kapcsolatokat. Az a közösség, melynek sérült tagja van, erősebb, érzékenyebb, elfogadóbb közösséggé válik. Az a kapcsolat, mely tönkremegy, a Down-szindrómás gyermek érkezése nélkül is tönkrement volna előbb-utóbb.