Ízületek dekongesztánsai

Navigációs menü

Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa ízületek dekongesztánsai, hogy az allergiás orrdugulás ízületek dekongesztánsai hosszú távon a szteroid orrspray a jó választás, azonban sokan idegenkednek a használatától, emiatt később az orrcsepp-függőség tüneteivel fordulnak fül-orr-gégészhez.

Náthától az orrcsepp-függőségig Dekongesztáns, vagy nyálkahártya-lohasztó néven ismerjük a nátha esetén használt orrsprayket. Recept nélkül kaphatók a gyógyszertárban, bármikor könnyen beszerezhetők, ha szükség ízületek dekongesztánsai rá. Sőt, nátha esetén használni is kell, ha ugyanis az orrdugulást nem kezeljük, egyéb betegségekkel — például fül- és arcüreg problémák — is szembenézhetünk.

Ezeket a készítményeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt gyakorisággal és ideig — ízületek dekongesztánsai maximum nap — szabad használni, különben az orrnyálkahártyát károsíthatják. A betegek idővel úgy érzik, hogy orrspray nélkül már nem is kapnak rendesen levegőt az orrukon.

A folyamat vége súlyos, már csak műtéttel helyrehozható orrnyálkahártya károsodás, megnagyobbodott alsó orrkagyló is lehet.

Studium & Practicum

Allergiás orrdugulásra szteroid orrspray A recept nélküli dekongesztáns orrsprayk nem megfelelő használat esetén tehát komoly szövődményeket okozhatnak. Rendkívül hasznosak ízületek dekongesztánsai esetén, de mivel a lakáson belüli allergének akár ősztől tavaszig is tüneteket okozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy allergiás orrdugulás esetén ízületek dekongesztánsai távon is biztonsággal használható készítményekkel kezeljük.

ízületek dekongesztánsai a csípőízület második fokának artrózisa

Ilyen esetben a szteroid tartalmú orrspray a jó választás. Ezek a készítmények nem az orrnyálkahártyában lévő ereket húzzák össze, hanem a gyulladást csökkentik, így szüntetik meg az orrdugulást.

ízületi fájdalom térd váll artrózis a lábujj, mint a kezelés

Sok beteg mégis idegenkedik ezektől a készítményektől, a szteroid tartalmuk miatt. Mi a szteroid? A szteroid az emberi szervezetben is megtalálható hormon, a mellékvese kéreg termeli, hatással vannak az anyagcserére, a nemi szervek és a vízháztartás működésére.

a könyökfájdalom oka reggel fáj a térd felülete

Szteroidokat mesterségesen is előállítanak, az ilyen gyógyszerek segítségével pótolhatók például a kortizol ízületek dekongesztánsai aldoszteron hormonok Cushing-szindróma és Addison betegség esetén, de nagyobb mennyiségben alkalmazva számos gyulladásos és immunológiai betegség tüneteit formázás térd ízületek dekongesztánsai kezelni lehet a segítségükkel.

A szteroid tartalmú gyógyszerek szedése valóban okozhat mellékhatásokat, ám felírásuk előtt az orvos minden esetben mérlegeli a kockázat és hasznon esélyét.

Allergia és szemfájdalom: hogyan enyhítse a viszketést, könnyezést?

A szteroidok egy másik csoportja az anabolikus készítmények, amelyeket egyes sportolók használnak — rendszerint magas dózisban — a teljesítmény fokozására. A szteroiddal kapcsolatos félelmek jó része innen ered. Az anabolikus szteroidok hatása csupán átmeneti, az általuk okozott mellékhatások viszont igen súlyosak lehetnek és jelentős részük visszafordíthatatlan.

Az orrspray helyileg szívódik fel!

Betegtájékoztató

Az eddig felsorolt szteroidokat a beteg tablettában szedi, a szteroid orrspray azonban helyileg fejti ki hatását, az orrnyálkahártyán szívódik fel. Itt is előfordulhatnak  mellékhatások, a korszerű készítményeknél azonban már csak ritkán.

Így enyhítheted az ízületi gyulladás okozta fájdalmat - angyalszivalapitvany.hu

Orrszárazság és orrvérzés jelentkezhet a használatuk alatt, ezek azonban kiegészítő kezeléssel — például ízületek dekongesztánsai orrnyálkahártyát nedvesítő készítmények használatával — jól kezelhetők. Ne féljünk a használatuktól, mert egy sor egyéb kellemetlenséget segíthetnek megelőzni. Az orvos által felírt szteroid orrspray a megadott adagolásban megoldást jelent a lakáson belüli allergének által okozott, akár egész évben tartó allergiás orrdugulásra. Az allergiás nátha kezelésére vonatkozó, sok száz vizsgálattal alátámasztott szakmai ajánlások szerint éves kortól adhatók ezek a készítmények.